Skip to the content

Slagtøj

Cajon

Cajon (udtales: KA:HÅND) er en trækasse med hul bag på og med strenge der vibrerer indeni, når du spiller på den. Cajon er meget brugt i flamenco som rytmeinstrument, og man bruger ofte instrumentet i akustiske rock- og popsammenhænge herhjemme. Instrumentet er meget alsidigt og velegnet, når man vil spille akustisk musik. En cajon lyder ikke så kraftigt - og fylder ikke så meget som mange andre trommer. Det er praktisk, når man skal øve sig hjemme.

Cajon stammer oprindeligt fra Peru i Sydamerika og er blevet brugt som musikinstrument siden slutningen af det 18. århundrede. Instrumentet spilles med hænderne, men der bruges også plast- og metal børster, som normalt bruges til trommesæt. I dag kan man få en masse udstyr til at udvide cajonen med, så den nærmest kan få funktion af et trommesæt.

Soloundervisning cajon: 20, 25 eller 30 minutter ugentligt.
Alder: Fra 2. klasse.
Sted: Stengårdsskolen, eller efter aftale.
Lærer: Rasmus Stenholdt Skovmand.

Her er et link til en cajonvideo med Heidi Joubert: http://www.youtube.com/watch?v=joViPa6PBeA
Link til Cajonbox.com: http://www.cajonbox.com

Marimba

Marimba og vibrafon
Marimbaen er et stort og smukt klingende instrument med tangenter af rosentræ som anslås med køller. Marimbaen er en slags stor xylofon, hvor tasterne er placeret som på et klaver. Marimbaen er meget velegnet til sammenspil, som tilbydes alle elever, der går til slagtøj. Musikskolen har mange marimbaer og kan derfor tilbyde spændende sammenspil på disse instrumenter. Der er nogle få mindre marimbaer, man kan leje.
Vibrafonen er marimbaens ”fætter”. Tasterne er lavet af metal og vibrafonen har en pedal, som kan styre hvor længe tonerne skal klinge. Vibrafonen har også en motor, der kan få lyden til at vibrere, derfor hedder det en vibrafon. Vibrafonen bruges i sammenspil sammen med marimbaerne.
På marimba og vibrafon kan man spille al slags musik, fra klassisk til rytmisk, funk, folkemusik, jazz og samba. Til sammenspil i slagtøj blander vi marimba og vibrafon med andre instrumenter som trommesæt, congas, afrikanske trommer, klaver m.m. Kom og prøv!

Percussion

Percussion
Percussion er en fælles betegnelse for et hav af rytmeinstrumenter. Percussionspil indgår i den generelle slagtøjsundervisning.

Slagtøj/Marimba hold Søhøjskolen

Slagtøj/Marimba hold – fra 3. klasse
Nu kan du gå til slagtøj/marimba på Toftehøjskolen/Distriktsskole Ølstykke. Med udgangspunkt i instrumentundervisningen i 1. og 2. klasse har musikskolen nu et særligt tilbud til elever, der har lyst til at forsætte med at spille et instrument i 3. klasse. Undervisningen foregår på mindre hold (3-6 elever) og varer 45-60 minutter pr uge.

Slagtøj er et ord, der dækker over en masse rytmeinstrumenter. På holdet vil du primært spille marimba og xylofon. De instrumenter er sjove, fordi de har toner (som et klaver), så du kan lave musik med både toner og rytmer. Holdet vil arbejde med fælles øvelser og sammenspil, og der vil også blive tid til, at læreren hjælper den enkelte.

Lærer: Morten Grønvad
Se video fra Musikkens Dag i 2017: https://www.youtube.com/watch?v=ZBo7HmkgsPY

Steel Pans olietønder

Steelpans
Har du lyst til at spille Steel Pans, er du kommet til det rette sted!
- det er sjovt, musikalsk og kreativt, og du bliver bidt af det...
Undervisningen foregår som soloundervisning kombineret med sammenspil.
- du lærer hurtigt de første numre, så der er mulighed for sammenspil med andre.
- du lærer de forskellige instrumenter og musikalske roller at kende, så du kan indgå i forskellige sammenhænge.
- du lærer gode øveteknikker og sunde vaner, og rytmik, nodelære, hørelære og teori indgår som en naturlig del af undervisningen.
- du lærer også at improvisere, og alle der har lyst, får mulighed for at spille soloer.
Med afsæt i det traditionelle repertoire (Calypso og Soca), bevæger vi os ind i flere stilarter som pop, samba, jazz, klassisk, hiphop mm.
Sammenhold, spilleglæde og et trygt indlæringsmiljø prioriteres højt.

Steelpans eller olietønder, som de ofte kaldes herhjemme, blev opfundet på den caribiske ø Trinidad i 1930'erne, og fik deres nuværende form i 70'erne. Det er den eneste akustiske instrumentfamilie, der er opfundet i det 20. århundrede. Der findes alle typer fra bas til sopran, og man kan derfor skabe et orkester udelukkende bestående af olietønder. Et sådant orkester kaldes et steelband. Instrumentet kom til Danmark for ca. 20 år siden og er efterhånden blevet meget populært i alle dele af landet.

Anbefalet begynderalder: 2. klasse
Lærer: Rasmus Steenholdt Skovmand
Instrumentet kan ikke lejes.
Se og hør vores steelpanorkester "Funky Steel": http://www.youtube.com/watch?v=0qEhwoRU4Tw

Trommesæt

Trommesæt
Der fokuseres på, at eleverne hurtigt får færdigheder til at spille med andre og til musikafspiller. Der bliver lagt vægt på både gehør og noder i undervisningen. Man skal ikke have et trommesæt, for at starte til undervisning. Lærerne vil meget gerne hjælpe med vejledning ved køb af instrument.
Bemærk at man IKKE kan leje trommesæt af musikskolen.